2008. július 3., csütörtök

Pofátlanság a TV-ben & Alita manga

Igen tartalmas nap volt a mai, ugyanis a gép előtt rohadáson kívül nem igazán csináltam semmit – megint. Igazából kedvem sincs ehhez az egész nyáriszünet-szarsághoz, egyetem alatt legalább NÉHA ki kellett mozdulni az órák miatt, de ilyenkor… Már 1 hete a lábamat se tettem ki Felnémetről. Minek is? Pesten nincs meló, itthon nincs senki aki ráérne hétköznap, pénzem se nagyon van, kedvem meg még annyi se.

Ma (valami baleset folytán) láttam a híreket a tévében, nem kellett volna, eléggé felhúzott. Öltönyös elemző faszkalap aszongya: „Az élelmiszerár-robbanásra fel kell készülnie a lakosságnak, ugyanis a következő években a világpiacon az élelmiszerhiány miatt további áremelkedések várhatóak.” – és ezt így a kamerába. Baszki kéthetente beutazom az Eger-Budapest-távot, és semmi mást nem látok, mint elgazosodott, parlagon heverő szántóföldeket. De nekünk persze a spanyoloktól meg a faszomtudjakiktől kell importálnunk minden létező élelmiszert... Aha. Aztán: a mostani meggybotrány kapcsán nyilatkozik a másik baromarcú, civilben a "Gazdasági Versenyhivatal" nevezetű pénzmosoda vezetője. Szerinte "nincs bizonyíték arra, hogy a kereskedők monopóliumot szerveznének a felvásárlási árak letörésére." És nem szakad le az ég. Ya, biztos teljesen véletlenül vásárolja fel mindegyik 70-100 Ft-os kilonkénti áron, és adja el 6-800 FT-ért, 6-8-szoros(!) haszonnal.

Az egész fos uniós szabályozás úgy van megoldva, hogy az önellátást még csak véletlenül se tegye lehetővé. Régen a kommunizmusban mi láttuk el a fél Szovjetuniót meg keleti blokkot úgy, hogy itthon sosem volt hiány alapvető kajákból, erre most geci éhen döglünk. Nincs mese, tiplizni kell a rohadt Unióból, minden normális nép ezt teszi (tenné, ha a globalista-cionista hatalmi elit meg merné kérdezni őket, és nem rettegne a népszavazástól). A dolgok állása szerint már nem kell sokat várni a Birodalom és a jelenlegi rendszer bukására, a Lisszaboni Szerződés elutasítása mindenesetre jó jel.

De ez csak egy kicsiny kitérő volt, az igazi ok, amiért úgy éreztem, postba kell öntenem keserű tapasztalataimat, mindennél sokkalta lényegesebb. Ugyanis az egész napos lóbaszást jobbára mangaolvasással próbálom színesíteni, mostanában meg nosztalgikus hangulatban voltam, így elővettem néhány régi kedvencemet, többek között a Battle Angel Alita című, ma már  klasszikusnak számító seinen mangát. 9 kötet, rendes befejezés, ahogy kell, eddig rendben is lenne a dolog. NADE mivel a tisztelt alkotónak lassan 15 éve jóformán ez az egyetlen munkája, és hát a kölköknek is meg kell venni valamiből a tornacipőt, mit csinált? Úgy bizony, folytatást, méghozzá Last Order címmel. Ez önmagában még mindig nem lenne gond, hanem az igazi probléma ott kezdődik, ahol a következő kérdéssel kell fordulnom tisztelt Olvasóimhoz:

Megmondaná valaki, hogy mi a rák huncut fasza EZ?

Nos, a kérdés jó. Jó, de sajnos nem eléggé. Inkább azt kellene megkérdeznünk, hogy milyen jelei vannak annak, amikor a mangakát ihlet helyett a határidőnaplóval basszák tarkón, mert amikor először ötlött szemembe a fenti kép,  azt hittem, rosszul látok. Azonban elég sok DURVA CUCCal volt már dolgom ahhoz, hogy pár perc alatt sikerüljön visszanyernem önuralmamat, és objektív elemzésnek vessem alá eme rettenetet. Tanulságok tehát:

A történetvezetési koncepció teljes hiányáról árulkodik, ha az addigi normális szereplők helyett mindenféle elképesztően hülye kinézetű és viselkedésű karakterek kerülnek hirtelen be a történetbe. További jel, ha az addigi, viszonylag normális sztoriline-t egyre gyakrabban szakítják meg totál felesleges filler-epizódokkal. Ezenkívül jellemző az addig hiányzó mélyfilozófiai tartalmú, csak éppen a történethez nagyon nem kapcsolódó dumák előhozogatása, mert ugye azzal is telik a papír. Na itt tart MOST ez az szvsz igencsak jól indult folytatás. Mindenesetre a fenti CUCCot kizárólag miatta meg az ilyen jelenetek miatt olvasom tovább, de remélem, minél előbb befejezik már.

Szerény szakmai tapasztalataim azt mutatják, hogy egy manga csak igen ritka esetben jó akkor, ha a 12-15. kötete után még nem látni a végét. És ezért nem értem igazából, hogy amikor a rajzoló sem tud mit kezdeni a saját karaktereivel, akkor miért nem talál ki valami frappáns lezárást és kezd másik munkába? Elvégre befutott, a kreatív energiáit meg kiélhetné másban is, minek teszi tönkre az addig igen jól felépített történetet és szereplőket? Sajnos egyre több, anno igazán jól indult manga jut erre a sorsra, elég csak a Tenjou Tengére vagy a Tsubasa Reservoir Chronicle-re gondolni.

De ha már manga, van jó hírem is, főleg ha már legutóbb szó volt a School Rumble folytatásáról. Mit találtam ma a 4chanon? EZT. Persze ez nem jelent semmit, és mivel nem olvasom a mangát, addig is reménykedhetek, hátha Harima azzal jön össze, aki hozzá való (aztán persze nem -_-). Tenma-chant is szeretem, de ők ketten baromira nem illenek egymáshoz.

Most még olvasok egy kis I”s mangát, ti meg kaptok iMisát, mert az iNoir linkjét törölte valami idióta, de ha megint megtalálom,  postolni fogom újra.



Oyasumi

Nincsenek megjegyzések: