2008. március 1., szombat

HARUHI FUCKS DA WORLD, avagy loliotakuness forever?(!)

Na hazaértem edzésről, és meg kell állapítanom, hogy nemcsak tanulásilag, hanem edzésileg is kurvamód össze kell kapnom magam... Nade elég a rinyából, sokkal fontosabb és érdekfeszítőbb dolgok is történtek az elmúlt 2 napban. Ezek egyikének apropóján (ti. leültem animét nézni) szerettem volna megosztani náhány gondolatomat a nagyérdeművel, és mellesleg fikázhatnékom is támadt, szal vágjuk is bele:

A címben szereplő kiváló alkotás a The Melancholy of Suzumiya Haruhi (Suzumiya Haruhi no Yuuutsu) nevezetű anime. A lényeg: OP szokásos "yasashiku-ganbarou"-anime szám, és persze a nyitó képsorok után azonnal világos lesz, milyen közönségnek is készült ez a csoda. A karadesign a manapság megszokott moe-loli, a karakterek olyan sablonosak, hogy csak azokat fogják meg, akik még nem láttak 3-nál több animét életükben. NADE MI IS A TÖRTÉNET, mely e gyöngyszem mondanivalóját, az egész dolog kvinteszenciáját megadja, és ami után azt mondtam, hogy AZTAKURVA EZT LÁTNI KELL (feel the irony...): itt inkább átengedem a szót az egyik AoiAnime fórumernek, akinél jobban imho még senki nem tudta megfogalmazni a HARUHI történetének lényegét: "Suzuyima Haruhit semmi más nem érdekli (iskolai klubok, fiúk stb.) csak az, hogy valahol földönkívülieket, időutazókat vagy természetfeletti képességű emberekettaláljon. (...) Kyon az egyetlen fiú, aki szóba áll vele és az ő véletlen ötletére megalapítja a saját klubját, hogy felkutassa a rejtőzködő idegeneket. DE ITT JÖN A CSAVAR: ugyanis mint kiderül rajta kívül mindenki földönkívüli, időutazó vagy természetfeletti hatalmú illető, akik megpróbálják szemmel tartani Haruhit, nehogy elpusztítsa a világot, merthogy ő Isten. Ütős, mi?" AZ BAZMEG. Rajtam így elsőre akkorát ütött, hogy kemény 2 óra kellett neki, míg fel tudtam gereblyézni magam a padlóról. 3 epizódig bírtam, aztán a számítógép zsinórját a konnektorral együtt szaggattam ki a falból. Most pedig következzen a lényeg, 3 képben összefoglalva:







Remélem, mindenki érti az anime MONDANIVALÓJÁT.

Azt kérdezitek, mi is ezzel a probléma? Aki nem szereti, ne nézze, tiszta sor. Azonban nekem nem magával az animével van a leginkább problémám, hanem azzal a számomra teljesen érthetelen HYPE-al, ami ezt a szartornyot körülveszi. Hogy miért is kéne szeretnünk a HARUHIT? Erre a kérdésre a fentebb említett fórumer meg is adja a választ: "Egyrészt a népszerűségi indexe éppen a Fate/Stay Nightét döntögeti, másrészt elképesztő mennyiségű bónusz kezd a weben felgyűlni hozzá." AHA, ezek az elsődleges szempontok. Hogy Japánban népszerű az otakuk körében, azon nincs miért csodálkozni, különösen persze a belőle készült H-doujinshik számíthatnak nagy népszerűségre, de a japánok, mint tudjuk, nem normálisak. Az már közel sem olyan világos, hogy a nyugati közönség miért veti rá magát a HARUHI & Co. -féle cuccokra. Most nézegettem pl az animenfo.com statisztikáit, ahol ez az igencsak alacsony színvonalú alkotás az ANIME TOP 23. helyén áll, maga mögé utasítva olyan alkotásokat, mint a Haibane Renmei, Rurouni Kenshin, Air, Noir, és még sorolhatnám. Persze, ez egyetlen oldal statisztikája, de ilyen animék mellett ki szavaz a HARUHIRA, könyörgöm?!

Hogy miért épp a HARUHI-t pécéztem ki? Azon kívül, hogy most ez idegesített fel rettenetesen, semmi különösebb oka nincs, azt leszámítva persze, hogy ennél a CUCCnál is megtalálható (sőt, különösen ennél) az a végtelenül idegesítő HYPE, ami mostanában minden hasónló animét körülvesz. Hozzunk példákat?

Itt van pl. a Mai-Otome-sorozat, amely a Mai-Hime imho jogos népszerűségét próbálta meglovagolni. Történet semmi, idegesítően sablonos karakterek, de oda se neki, így is rengeteg rajongót szerzett. Miért? Mert a sorozat vonzereje a LOLI:







Lássunk egy másikat, a manapság szintén nagy népszerűségnek örvendő iDOLM@STER Xenoglossia-t. Lehet jönni a "hűdejótörténettel" meg a "karakterfejlődéssel" BLABLA. A kulcsszó természetesen (itt is) a LOLI:





Személyes kedvencem és imho a kategória csúcstartója a Sky Girls OVA (a sorozathoz nem volt idegrendszerem, meg féltem is volna, hogy mikor rúgja rám az ajtót az Internet-rendőrség, és tartóztatnak le pedofíliáért). Igen, a készítők teljesen komolyan gondolták, hogy az alábbi képeken szereplő LOLIK a "történet" szerint 16-17 évesek. AHA. Szánalmas.












Yah és ezek a cuccok TELJESEN KOMOLYAN veszik magukat, amitől imho csak még nevetségesebbek lesznek. Itt van pl. a Higurashi no Naku Koro ni című kiváló alkotás. Műfajmeghatározása szerint HORROR és/vagy PSZICHOTHRILLER:







És itt egy kőkemény horror-jelenet:




Na? Mindenki retteg már? Ha nem, akkor sajnos túl seggek vagytok eme kiváló anime magasztos mondanivalójához.

Ha legközelebb valaki megkérdezné, miért nem kedvelem az ilyen egyértelműen LOLIFANSERVICE-re rányomuló szarokat, akkor ezek után elég lesz csak annyit mondani hogy SKY GIRLS. Esetleg HIGURASHI. Még lett volna pár dolog, de már álmos vagyok, szal egyenlőre ennyi. Persze nem kell kétségbeesni, mert hamarosan várható egy ehhez hasonló post, ugyanis nemsokára publikus lesz a 2008 tavaszán startoló animék listája, melyek újabb LOLIKKAL örvendeztetnek meg bennünket, nem is kevéssel. Komolyan, ha nem tudnám, hogy így lesz, akár még vicces is lenne, de sajna előre látom: a kb. 50 új cuccból legalább 40 LOLI, 5 meg az "OMG-húdekomoly-húdefilozofikus-húdedarkos-ámde-épp-ezért-baromira-nevetséges"-kategória. A maradék esetleg érdemes lehet a figyelemre.

NA CSÁ.

Nincsenek megjegyzések: